Esittely

Joen alaosaa länsirannalta kuvattuna

Yleistä
Meltausjoki on Ounasjoen suurin sivujoki ja saa alkunsa Unarinjärvestä. Joki on valjastamaton ja profiililtaan melko jyrkkä ja maisemaltaan erämainen joka sopii sekä kalastukseen että kanoottiretkeilyyn. Vanhan Aution kalastuspaikka sijaitsee joen tunnetuimman nähtävyyden Unarinkönkään alapuolella ja käsittää noin 3 kilometrin pitkän osuuden. Ensimmäiset 700 metriä joesta on yhtenäistä koskea ja seuraavat 300 metriä nivaa. Loppu 2 kilometriä on suvantoaluetta. Koskiosuuden pudotuskorkeus on noin 5 metriä.

 

Joen yläosaa länsirannalta kuvattuna

Kalavesi
Vanha-Aution koskialue on kiehtova kalastuskohde. Niin monimuotoisen luontoelämyksen, kalastettavuuden kuin vähäisen kalastuspaineen vuoksi. Kalastusaluetta ympäröivä maasto on helppokulkuista harjuista jäkäläpeitteistä kangasmetsää. Kalastusalue on yhtenäinen ja alaspäin levenevä koskialue. Alaosassa joki haarautuu pienempiin sivu-uomiin joiden väliin jää heinäsaarekkeita. Koski- ja niva-alue sopii erinomaisesti perhokalastukseen ja suvantoalue uisteluun. Alue on luonnontilainen ja vehreä, joki on kirkasvetinen ja sorapohjainen ja vedenalainen kasvillisuus vihreä. Monimuotoiset niittytyypit suosivat runsasta hyönteisekosysteemiä. Katso alta lisää kuvia jokimaisemasta.

 

 

 

Kalasto
Koskialueen kalasto on monipuolinen ja tasapainoinen ja valtalajina on harjus jota esiintyy kaiken kokoisena koko kosken alueella. Alueella on myös vahva haukikanta ja syksyisin kalamiehellä on mahdollisuus kokea siikavaellus. Helsingin Perhokalastajat ry koekalasti alueen vuosina 2013 ja 2017. Tulokset ylittivät molemmilla kerroilla ennakko-odotukset. Kalaa saatiin paljon ja sen laatu oli ensiluokkaista. Viiden vuorokauden kalastusrupeaman saldoksi kirjautui 332 harjusta, 2 taimenta ja 3 särkeä. Harjusten joukossa oli melko suurikokoisiakin kaloja, joista suurimmat yksilöt lähes 50 cm pituisia ja kalojen keskikoko asettui selkeästi mittakalaluokkaan. Lukumääräisesti selvästi eniten harjuksia saatiin koskialueen alapäästä.

Pyydystetyt kalat olivat silmämääräisesti hyväkuntosia, ehjäeväisiä ja kirkkaita ja ne maistuivat erinomaiselle. Harjuksia saatiin kaikilla perinteisillä perhotyypeillä; pintaperholla, pupalla, larvalla, klassisella uppoperholla ja pienellä streamerilla – ensinmainittuja korostaen.

Lue vuoden 2017 raportti tästä linkistä.
Lue vuoden 2013 raportti tästä linkistä.

Helsingin Perhokalastajat ry:n saalistilasto 2017
Helsingin Perhokalastajat ry:n saalistilasto 2013

 


Majoitus
Vanha-Autio on ensiluokkainen tukikohta kalastusmatkailuun. Tukikohta on kävelyetäisyydellä koskialueesta. Päärakennus ja rantasaunarakennus majoittavat laadukkaasti 10
henkilöä. Vanhassa Autiossa on kaksi majoitusrakennusta. Isossa tuvassa on seitsemän vuodepaikkaa ja pienemmässä rantatuvassa kolme. Molemmissa rakennuksissa on kookas takka, kaasukeittomahdollisuudet, agregaattisähkö sekä ruokailu- ja kahviastiastot.  Lisäksi molemmissa rakennuksissa on suuri näköalaveranta rupattelutuokioihin ja suvannon elämän tarkkailuun.

Vanha-aution hirsisauna

Savusaunan kupeessa Autiosuvannon yläpään
rantatöyräällä on hieno tulistelupaikka, josta aukeaa esteetön näkymä koko Autiosuvannon alueelle. Kerrassaan mainio paikka hiillostaa harria suvannon tuikkeja tarkkaillen.

Pienen tuvan yhteydessä on kookas tavallinen sauna ja venekatoksen vieressä savusauna, jota voidaan lämmittää aina tarvittaessa. Katso alta lisää kuvia tuvista ja komeista sisätiloista.

 

 

 

Palvelut
Lähiseudulta löytyy palvelutarjontaa vaativampaankin tarpeeseen. Unarin naapurikylällä Kieringissä toimiva
Kieringin Lomakylä Oy (http://www.kieringinloma.fi/) toimittaa pyydettäessä tukikohtaan kerran päivässä aamiaisen ja lämpimän aterian. Pitopalvelun tarjonnan ytimessä on tilan oma ylämaankarjan liha. Helsingin Perhokalastajien kokemuksen mukaan palvelu on erinomaisen toimiva. Kieringin kylällä toimii myös vireä kyläkauppa & kahvila.

Historiaa
Vanha Autio on Unarin seudulla vanhin tunnettu lappalaisen asuntokenttä. Lappalaisten ja suomalaisten uudisasukkaiden välisistä taisteluista alueen kalastus- ja nautintaoikeuksista on säilynyt runsaasti perimätietoa. Näiden yhteenottojen ja uusien kalastusmenetelmien tuloksena Unarinjärvi sai 1600-luvulla ensimmäiset pysyvät asukkaansa.
Unari kylän talot olivat  1900-luvulle saakka ns. kruununtorppia.  Isossa jaossa 1910 –luvulla talot itsenäistyivät ja niiden maat erotettiin valtion maista. Tässä jaossa Kustaa Luusuan tilan nimeksi tuli Nivala ja tilalle annettiin niittypalstaksi nykyinen Vanhan Aution alue. Lue historiikista lisää Vanhan Aution mielenkiintoisesta ja värikkäästä historiasta.